Ce este stilul decorativ și cum să compunem propriul stil?

Ce este stilul decorativ și cum să compunem propriul stil?

 

Ce este stilul decorativ și cum să compunem propriul stil?    Stilul este o modalitate de a manifesta în exterior o imagine a personalității noastre, adesea această imagine este creionată prin ansamblul particularităților de manifestare a fiecărui individ în parte. Stilul este regăsit preponderent în modul de a ne comporta dar și bineînțeles în modul în care alegem hainele sau ne amenajăm locuința.

Stilul în design interior este influențat de mai mulți factori dar în general se rezumă la capacitatea de a crea un interior armonios, echilibrat, confortabil și practic; ca și stilul arhitectural, stilul decorativ este o artă, există nenumărate de tipuri de stil și sunt influențate de cultură, de arhitectura specifică, de stilul unei anumite epoci care a rămas un concept de referință, de asemenea stilul poate fi influențat si de tradiții.Stilul în design interior este influențat de mai mulți factori dar în general se rezumă la capacitatea de a crea un interior armonios, echilibrat, confortabil și practic; ca și stilul arhitectural, stilul decorativ este o artă, există nenumărate de tipuri de stil și sunt influențate de cultură, de arhitectura specifică, de stilul unei anumite epoci care a rămas un concept de referință, de asemenea stilul poate fi influențat si de tradiții.
În imagini regăsim trei categorii diferite de stil, anume, stilul unei case de epocă, stilul unei case tradiționale din Maramureș și stilul unei case moderne, in fiecare dintre cele 3 stiluri regăsim elemente comune dar prezentate în nuanțe diferite. Mobila de bun gust denotă rafinament și oferă încăperilor autenticitate iar tipurile de lemn regăsite în fiecare casa sunt specifice unui stil cu totul diferit. Nu este vorba doar de mobila de lemn ci și de alte aspecte, printre care și cromatica, felul în care se compun culorile. Cum ne determinăm stilul? Deseori alegem o paletă de culori care ne place și ne dorim să fie prezentă în funcție și de destinația camerei. Dacă este vorba despre un dormitor de exemplu, este de preferat să fie compus din culori cu precădere mai reci sau mai puțin calde: nuanțe de albastru, mov, galben pai; dacă este vorba despre sufragerie de pildă, se va alege o paletă de culori calde: portocaliu, galben, roz pal. Este în regulă ca într-o cameră să se regăsească o mulțime de elemente din aceeasi paletă de culori, dar recomandat ar fi să se creeze un mix care să ofere și imprevizibilitate iar de obicei acest element se poate obține folosind detalii în culori metalice și construite simplu (rama unui tablou, lenjeria de pe pat).

Bineînțeles că întregul decor este influențat de factori subiectivi, ceea ce ne place să vedem în casa noastră și de asemenea este inspirat de factori regăsiți la nivel emoțional, de exemplu în cazul în care sunteți o persoană iubitoare de artă există posibilitatea alegerii unui tablou pentru a materializa acest lucru, a unui tapet special sau a unor anumite tipuri de statuete.

Deci în concluzie, stilul decorativ este influențat de stilul propriu, de ceea ce ne place să vedem ca și cromatică sau elemente în sine, de scopul camerei respective, de factori de nivel emoțional, cultură, tradiții și pasiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *