Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară din ultima vreme

Cea mai mare tranzacţie imobiliară cu un singur activ realizată vreodată în Bucureşti  este fără doar și poate vânzarea complexului hotelier Radisson din centrul Capitalei care marchează şi intrarea în România a unuia dintre cele mai mari fonduri americane. Brokerul care a reprezentat vânzătorul în această tranzacţie este de părere că o piaţă dominată de investitori care acumulează proprietăţi cu scopul distribuirii de dividende are tot mai mare nevoie de astfel de jucători.

Este adevărat că mulţi investitori mari ocolesc România din lipsa lichidităţii pieţei imobiliare locale dar prezenţa lor aici ar putea duce volumele de tranzacţii cu proprietăţi comerciale (birouri, mall-uri, depozite, hoteluri) mai aproape de pieţe precum Polonia sau Cehia, unde anual se rulează volume de 4-5 ori mai mari decât în România.

Depășirea acestei situaţii nu este una simplă pentru ca pe de o parte, cei mai mari proprietări de clădiri comerciale sunt mulţumiţi de veniturile obţinute din chirii şi nu vând, iar pe de altă parte, puţinii investitori dornici de vânzare aşteaptă randamente comparabile cu cele din Polonia sau Cehia. Totuși o evoluție a pieței ar putea fi obţinută prin înmulţirea dezvoltatorilor imobiliari, de genul Skanska sau Portland Trust, care vând imediat ce construiesc o clădire, sau de fonduri de investiţii dispuse să seteze noi borne de preţ, care să impulsioneze proprietarii spre vânzare.

O piață imobiliară mai dinamică ar face ca România să aibă de câştigat pe lângă impozitele încasate din tranzacţii – o mină de aur pentru bugetul de stat, şi noi locuri de muncă în corporaţii, ce ajung în ţară pe filiera reţelelor de chiriaşi pe care aceste fonduri de investiţii le au la nivel internaţional.    

Apariţia unui jucător de talia Cerberus Capital Management, care administrează active de peste 30 mld. dolari, dă o nouă perspectivă pieţei româneşti şi poate reprezenta un reper pentru alţi investitori de mărime comparabilă. La finalul anului 2017, fondul american, alături de partenerul său Revetas Capital, a cumpărat de la Elbit Imaging complexul Radisson într-o tranzacţie de 169,2 mil. euro, valoare care a dus la depăşirea recordului deţinut anterior de mallul Promenada din Bucureşti, care a fost vândut cu 148 mil. euro în 2014.

Andrei Văcaru, unul dintre membrii echipei care a reprezentat vânzătorul subliniază că ambii au un profil diferit de cel al majorităţii investitorilor activi în ultima vreme în România și că peste un număr de ani, când vor fi crescut venitul proprietăţii, iar piaţa va fi într-un moment bun şi randamentele investiţionale vor scădea, cred ca vor fi dispuşi să se angreneze în investiții. Acesta este de părere că avem nevoie de mai mulţi investitori în piaţă cu acest tip de abordare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *