Cum alegem ușile?

O etapă foarte importantă și deloc ușoara în momentul amenajării casei sau apartamentului este alegerea ușilor atât ușa de la intrare, cât și cele de interior trebuie selectate pentru a se potrivi atât din punct de vedere tehnici dar și estetic.

Ce aspecte iei în considerare?

Ușile nu trebuie alese doar în funcție de stilul amenajării, ci trebuie să ai în vedere și aspecte de tipul: siguranță, izolare fonică și termică, funcționalitatea spațiului pe care îl delimitează.

De obicei, mobilierul, gresia și culorile pereților sunt mai ușor de schimbat în timp, spre deosebire de uși, care se înlocuiesc mai greu. Prin urmare, mai întâi trebuie să alegi ușile și parchetul, care trebuie să fie de bună calitate, și abia după aceea să achiziționeze celelalte finisaje.

Ușile de la intrare

O bună ușă de intrare trebuie să fie bine securizată, antiefracție, anti foc, rezistentă la intemperii și raze UV, cu vizor și yala de tip seif, cu garanție de câțiva ani.

Ușile de exterior trebuie fie asortate din punct de vedere al finisajului cu tâmplăria ferestrelor. De exemplu, alege o tâmplărie de culoarea nucului sau wenge și o ușă de intrare cu același finisaj sau măcar din aceeași paletă cromatică.

În funcție de arhitectura construcției se va face și personalizarea ușii, de exemplu, o vilă clasică va impune o ușă mai sofisticată, dar nu prea încărcată, cu detalii de inserție și prelucrare. In schimb, o casa minimalista va cere un design simplu al ușii, cel mult cu profilatură liniară, simplă și elegantă.

Ușile de interior

Interiorul unei locuințe este amenajat în mai multe etape, strâns legate unele de altele. De exemplu, imediat după turnarea sapei se stabilesc golurile de uși, așadar, chiar de acum, trebuie să alegi furnizorul de uși.

Este bine să iei în calcul că fiecare brand are urmează anumite standarde din punct de vedere al dimensiunilor. Un aspect deseori neglijat îl reprezintă alinierea dintre parchet și gresie la trecerea între două spații, care trebuie să se situeze sub foaia de ușa.

Poziționarea acesteia pe toc diferă de la un furnizor la altul, trebuie să îi comunici celui care îți pune pardoseala acest detaliu pe care ți-l poate furniza doar persoana care se ocupă de montarea ușii! Înălțimea ușilor se stabilește în funcție de grosimea pardoselii și în felul acesta nu vei fi nevoit să tai ușile comandate și aduse la montaj după ce deja ai pus parchetul, oricum ușile se montează ultimele, după parchet, dar se comandă de la început.

Culorile

Amenajărilor moderne le se potrivesc ușile albe, simple și cu finisaj lucios iar cele mate și cu încadramente sunt ideale pentru ambientele în stil provensal sau american. Pe de altă parte, în interioarele clasice sunt recomandate ușile cu profilatură iar cele în culoarea nucului, simple sunt recomandate în interioarele clasice.

Indiferent de finisajul ales ușile trebuie să se potrivească cu parchetul, daca parchetul are nuanțe de roșcat, atunci și ușile vor fi dintr-o gamă coloristică similară, bazată pe maro roșcat, în nici un caz maro gălbui. Rămâne bine de știut ca ușile albe vor fi scoase în evidență de pereții vopsiți în culori mai tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *