Cum are loc decizia de cumpărare în cazul unui apartament?

În momentul în care cumpărăm un apartament luăm în calcul o serie de factori, primul aspect ar fi de pildă poziționarea imobilului, structura, confort, prețul și accesul la mijloacele de transport. Pe piață se regăsesc preponderant 2 tipuri de apartamente; în blocuri construite după cutremurul din 1977 și până în 1990 care sunt ușor mai scumpe și apartamentele blocurilor noi.

   După criza din 2008 mulți cumpărători s-au plans de calitatea inferioară a apartamentelor construite recent. Conform statisticilor, peste 80% din cumpărători caută apartamente construite după 1977. După această perioadă au apărut norme noi în construcții. Blocurile construite în anii ’80 sunt recunoscute pentru siguranța structurii și prin urmare, dezvoltările imobiliare noi nu sunt considerate de cumpărători la fel de sigure și superioare din punct de vedere calitativ.

   De asemenea, când iei în calcul această soluție, cumpărarea unui apartament dintr-un bloc vechi trebuie luate în calcul și cheltuielile suplimentare pentru confortul interior și redimensionarea spațiului.

   Conform unei analize făcută de Radu Zilișteanu, prețurile apartamentelor din București sunt mai mici în present cu până la 50% față de perioada boom-ului imobiliar. Astfel, în cazul apartamentelor vechi, de la un preț de 2.200 mp pentru un apartament la periferie, s-a ajuns acum la 900-1.000 de euro. În zona centrală, în perioada de boom, un metru pătrat putea ajunge la 3.000-4.000 de euro, iar acum nu depășește 1.500 – 1.600 de euro.

   În cazul proiectelor  noi, prețurile la periferie au scăzut de la 1.200 – 1.500 de euro/mp, la o 600 de euro. În zona centrală, apartamentele noi se vindeau în anii de boom la 2.500 – 3.000 de euro/mp, iar acum prețurile pleacă de la 1.200-1.800/mp.

   Prețurile apartamentelor nu urmează același tipar în toate orașele mari din Romania. Printre orașele unde apartamentele din blocurile vechi sunt mai scumpe decât cele din blocurile noi se numără Timișoara, unde un apartament vechi este estimat la 1.015 euro/ metru pătrat iar unul nou ajunge la 1.005 euro/ metru pătrat.

   Aceeași regulă se aplică și în Cluj Napoca, unde prețul unui apartament vechi ajunge la 1.253 de euro/ metru pătrat iar unul nou la aproximativ 176 de euro/ metru pătrat, în Iași de asemenea; un apartament vechi are valoarea de 888 de euro/ metru pătrat iar unul nou costă 853 de euro/ metru pătrat.

  Printre orașele unde apartamentele din blocurile vechi sunt mai ieftine decat cele din blocurile noi se numără București unde prețul unui apartament vechi este de 1.059 de euro/ metru pătrat iar unul nou cu 1.163 de euro/ metru pătrat.

   În Constanța poți cumpăra un apartament vechi costă 950 de euro/ metru pătrat iar unul nou este în valoare de 969 de euro/mp iar în Brașov un apartament vechi ajunge la 906 de euro/ metru pătrat iar unul nou la 935 de euro/ metru pătrat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *