Stilul Shabby chic

Shabby chic este un stil compus din nuanțe de culori pastelate (roz, bleu, alb) și motive florale (perne decorative imprimate). Acest stil nu este unul modern, prin urmare este în regulă  să eviți ramele fotografice din inox sau scaunele din plastic într-un asemenea interior.

Definitoriu aici este aspectul vintage având în vedere că vorbim despre veioze cu abajur textil și picior din lemn, vorbim de lenjerii de pat pastelate, perne decorative cu aer retro și mobilă din lemn cu vopsea scorojită.

Într-un interior shabby chic culoarea omniprezentă este albul care face spațiul mai luminos conferă calmitate și care îți permite totodată să folosești orice alte combinații cromatice complementare. Culorile care să completeze fundalul alb pot fi albastru deschis sau turcoaz care poate fi integrat în decor cu ajutorul lenjeriilor de pat, vazelor cu trandafiri, pernelor decorative sau draperiilor.

Nuanțele de albastru aduc o notă rustică, mai ales în varianta antichizată. Piesele de mobilă pe care le poți vopsi astfel sunt consola din hol, masa și scaunele din bucătărie sau ramele oglinzilor. Altă nuanță populară în paleta stilului este verdele pal, potrivit pentru dormitoare sau bucătării, se asortează cu draperiile sau tapițeriile înflorate din încăpere.

Mobila specific stilului shabby chic albă are un farmec aparte. Mulțumită finisajului, semnele trecerii timpului – muchii roase, crăpături sau ștersături ale vopselei – ies în evidență. Mobilierul alb cu note vintage dă un aer intim livingului sau dormitorului. Albul de tip cerusé este des întâlnit în amenajările shabby chic, folosit mai ales pentru blatul comodelor, bufetelor, vitrinelor, dar și la scaune – se obţine prin perierea lemnului și aplicarea unui strat de oxid. Rezultatul final este un aspect prăfuit al pieselor de mobilă, foarte căutat în decorurile shabby chic.

Cum menționam și la începutul articolului, Shabby chic este un stil eminamente feminism, prin urmare, decorațiunile folosite în amenajare trebuie să sublinieze această idee. O oglindă ovală cu ornamente aurii, un candelabru cu cristale, perne de scaun cu margini dantelate sunt câteva exemple de la care să pornești.

Pernele decorative, accesoriu ieftin și de efect, pot fi puse pe bancheta din holul de la intrare și le poți asorta cu un cuier metalic decorat cu trandafiri. Ceștile din porţelan cu flori, șorțurile pastelate sunt accesorii ce trebuie să se regăsească neapărat într-o bucătărie shabby chic.

În dormitoarele shabby chic lenjerii albe sau roz, cu dantelă sunt predominante, patul poate fi din lemn sau fier forjat, vopsit în culori deschise iar pe noptieră neapărat trebuie să se regăsească o veioză cu abajur cu volane și picior din lemn.

O altă alegere potrivită este un ceas retro de perete, tot cu motive florale, care poate întregi acest decor adăugând totodată un accent de culoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *