Tehnici de iluminare

Mulți dintre noi petrecem zile întregi până decidem asupra alegerii culorii de pe pereți, a unei canapele perfecte, modalității amplasării mobilei în camera de zi, dar uităm de  importanța iluminării potrivite a casei care se poate face ușor prin utilizarea diferitelor tipuri de iluminat și care poate contura  o atmosferă mult mai primitoare.

Iluminatul deosebit de important, deoarece creează intimitate și iluzia armoniei. Din moment ce sufrageria este , de obicei, prima încăpere în care intrăm, aceasta stabilește tonul pentru restul casei.

Prin urmare, un sistem adecvat de iluminat în living trebuie să aibă mai multe tipuri de lumină,  la diferite niveluri, care împreună să extindă spațiul, făcându-l mai cald și mai atractiv.

Printre tipurile diferite de iluminat care împreună formează un nucleu al armoniei și deschiderii se numără.

Iluminatul de accent

– evidențiază anumite caracteristici în camera de zi ( şemineul, pereții dispuși în diferite moduri sau un obiect de artă favorit)

– scoate în evidență obiectele, punând accent pe acestea. Accentul adaugă o variaţie plăcută de luminozitate

– atrage imediat atenția şi subliniază o anumită caracteristică arhitecturală

Iluminatul ambiental

–  se folosește de  candelabre elegante, lustre suspendate, aplice şi plafoniere la lampadare şi lămpi portabile pentru a oferi ambianţa care imprimă o strălucire duioasă camerei de zi

–   se creează un efect prin crearea unei lumini ambientale, efect care tinde să fie cel mai des folosit

Iluminatul decorativ

– folosit atunci când dorești să creezi un punct de interes, adăugă strălucire camerei de zi.

–  se folosește de  lămpi, lustre suspendate sau candelabrelor care creează o lumină decorativă

–  este adăugat confort şi intimitate, spațiul devine personalizat

Iluminatul în funcție de activități

–  indiferent de activitatea desfășurată, iluminatul în funcție de activități ajută la îndeplinirea tuturor

–  lumina vie și directă poate fi dată de un lampadar cu un braț oscilant lângă un scaun confortabil, sau o lampă de birou poziționată în așa fel încât activitatea din acel moment să fie una cât mai plăcută

–  nu sunt lumini pe care să le utilizezi în mod frecvent, ci ar trebui să constituie doar surse de energie electrică pentru diferite preocupări.

Rezultatul final

Pentru a evita orice element de surpriză, este util să înțelegem şi modul în care va arăta noul sistem de iluminat pentru că dacă ai schimbat recent becurile  incandescente cu unele fluorescente compacte, probabil ai observat că lumina este mai albă iar calitatea cu totul diferită.

În orice caz, indiferent de cum îți place lumina, caldă sau rece, trebuie să cunoști faptul că temperatura de culoare este măsurată în grade Kelvin (K). Prin urmare, o temperatură de culoare redusă creează un efect cald, primitor (predominant de culoare galbenă), iar o temperatură ridicată creează un efect rece, energizant (de culoare albastră).

În acest caz deciziile vor fi luate în funcție de preferințele personale pentru că dacă ești atrasă de culori bogate, calde, sau casa este amenajată în stil tradițional, rustic, iluminatul care imită incandescentul sau chiar pe cel de la lumina lumânărilor este de preferat.

    

   

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *